Om du er motionist eller topatlet er sådan set ligegyldigt. Det, som det handler om på lørdag, er, at I deltager. I skal med ud at løbe. Om det er den korte distance på blot 5 km, eller om det bliver hele maratonløbet – det er jeres valg. I skal bare løbe med. Det er for en god sags skyld. Og ja, som medlem af det hold, der står for hele arrangementet, så kan jeg love dig for, at vi nok skal passe på jer. Der vil være nogen af jer, der falder og slår jer. Vi står parat til at hjælpe jer og sørge for, at I ikke kommer alvorligt til skade. Vi sørger også for, at I får vand udleveret undervejs. Vi ser jo ofte, at løbere bliver totalt dehydrerede, fordi de glemmer, at de skal drikke rigeligt med vand.

Dehydrering er farligt

Dehydrering kan faktisk være ret farligt. Så husk det lige: Vand – drik nok af det. Og sørg også for, at du møder op med godt humør. Vi vil gerne have, at det bliver en god dag for alle. Derfor vil vi også gerne bede jer om at være realistiske. Lad være med at overvurdere jeres kræfter. Vi ser desværre ofte, at gamle sportsskader bryder op, netop fordi folk overvurderer deres kræfter. Så hvis du er marathonløber, men ikke har deltaget i et marathonløb i lang tid, så vælg en kortere distance. Der er ikke nogen grund til, at du destruerer din glæde ved at løbe, ved at redde dig en sportsskade, bare fordi du troede, at du kunne klare hele distancen. En så lang distance (42,195 km) er voldsom, hvis du ikke har trænet den i lang tid. Og har du trænet den, ja så har du sikkert også haft en del sportsskader undervejs. Det kan være, at du er faldet over en sten, som du ikke så, fordi sveden, der drev ned over panden, blændede dig.

En grim sportsskade

Det kan være, at du bare fik en fibersprængning i lægget eller låret. Du ved med sikkerhed, at det tager tid at komme sig over en sportsskade – læs en guide her. Du har måske endda været patient hos en fysioterapeut, fordi du skulle genoptrænes, inden du kunne genoptage din sport. Så ja, du ved, at du ikke skal ignorere en gammel sportsskade. Du ved, at sportsskader kan komme tilbage igen og igen. Og du ved også, at selv om en effektiv massagepistol er guld værd, er det ikke nok.

Massage er guld værd

Du ved dog også, at du kan få hjælp til at komme dig over en sportsskade. Forstået på den måde, at du hurtigere kan komme tilbage til din sport. Du kan fx få massage. Du kan gå til en særlig kiropraktor, der kan hjælpe med at løsne totalt spændte muskler. Du kan også bruge en massagepistol, så du kan ramme lige den der genstridige muskel. Eller du kan bruge recovery boots, der kan hjælpe de trætte benmuskler til hurtigere at finde deres energi og styrke igen. Det vigtigste er, at du møder frem på lørdag – i god form. Uden urealistiske forventninger til dig selv, og til hvad du kan præstere. Det handler ikke om at være den hurtigste på lørdag. Det handler om samvær og om at vi får budskabet ud.