Vi ved meget om hvordan vores krop fungerer og at den skal have hvile. Sådan i teorien, ikke? Vi ved godt, at vi skal sørge for at få en god nattesøvn, så vi kan være friske den næste dag. Vi ved, at vi bør sove om natten. Når det er mørkt.
Alligevel så gør vi sjældent, det vi burde gøre for vores krop. Det er de færreste af os, der faktisk får den søvn, som vi har brug for.

Dårlige vaner

Vi ødelægger vores nattesøvn ved at holde fast i nogle rigtigt dårlige vaner. Fx så ser vi TV selvom vi er gået i seng. Mange mennesker har et tv-apparat hængende i deres soveværelse. Det er da også skønt at kunne ligge i sengen og streame en god film. Der sker bare det, at din hjerne bliver udsat for et kunstigt lys, som får den til at tro, at den skal være aktiv. Det er jo ligesom ikke meningen, når du skal sove. Din nattesøvn skal jo være den tid, hvor både din krop og din hjerne får hvile.

Kilden til søvnproblemer

Så: den der vane med at se en film i sengen, kan være en kilde til din søvnløshed og andre søvnproblemer. Men det kan dine spisevaner også. Det er almen viden, at det ikke er så sundt at gå i seng lige efter, at du har spist et stort måltid. Så det gør du ikke. Men den der med at drikke aftenkaffe, det er altså en dårlig vane, fordi kaffe indeholder koffein. Og koffein holder dig vågen.

Der skal gå mindst 8 timer inden koffeinen, du har indtaget er ude af din krops system igen. Det betyder, at hvis du drikker aftenkaffe ved 20:00-tiden, så er koffeinen ude af dit system ved 4-tiden om morgenen. Det er muligvis grunden til, at du ikke får sovet så meget, som du egentlig skal.