Din familie har stillet dig i et dilemma uden at vide det. De har på en eller anden diskret måde fået givet dig det indtryk, at de ikke gider alt det der med julen i år. De har mere eller mindre direkte sagt, at alle de penge, som de hver især bruger på at købe julegaver vil de hellere bruge på at købe spændende og ukendte ting fra et eksotisk sted på kloden. Og ja, din viv har da også beklaget sig over det der arbejdspres, som enhver husmor føler i december, fordi der skal (obligatorisk) bages småkager. Der skal laves (også obligatorisk) konfekt. Og der skal forberedes en masse festligheder – der indeholder både steg, kål, kartofler, sovs og ris med mandler. Dit dilemma er nu, om du skal lytte til din families beklagelser og ønsker. Skal I drage ud på den der ferie til Sydamerika, som familien åbenbart ønsker sig? Eller skal du følge din hjerne og gennemtvinge, at I bliver hjemme i denne jul også. Og så bruge en del af formuen på at få lavet de isoleringer af hulmurene i huset, sådan som du havde planlagt allerede tilbage i september?

Hulmurene trænger

Du ved godt, hvad din familie vil sige, hvis du fortæller dem om dilemmaet, du befinder dig i: Eksotisk rejse til Sydamerika eller isolering af hulmur fra Calidi – i julen, der kommer. Ja, du ved sådan set godt, hvad du helst selv vil. Til Sydamerika. Men, men, men. Hvis du ikke får lavet den isolering af hulmurene, sådan som ham der energieksperten anbefalede allerede tilbage i september, så kommer du jo til at bruge hele jeres formue på varmeregninger – og hvor skal du så finde finansieringen af fremtidige rejser til eksotiske og spændende steder på kloden?

Det er lige præcist her, at du har fat i det overbevisende: Med de stigende priser på el og gas og varme mv. så er det lidt uansvarligt at bruge en masse penge på at flyve 4 personer til Rio de Janeiro på ferie i 10 dage. Det ville være utroligt lækkert. Men: hvis pengene, det vil koste jer at få lavet de isoleringer i hulmurene, som I rent faktisk godt ved, I har brug for, faktisk bliver brugt til det formål (isolering af hulmur), så vil I fremover kunne tage på ferie med god samvittighed, fordi I har gjort det eneste rigtige:

Besparelser på CO2

I har sørget for, at I bruger mindre brændstof til opvarmning, hvilket betyder mindre CO2 udslip. I vil dermed kunne opveje jeres produktion af CO2 udslip, når i flyver imod, hvad I sparer på jeres CO2 konto. Det er jo også et element, som I skal tænke på. Nogle aktiviteter producerer stort CO2 udslip. Andre er mere skånsomme overfor miljøet. Her er det jeres samvittighed, der må afgøre, hvordan I fremover rejser på ferie. Lige nu er dit problem at få hele familien til at acceptere, at I ikke skal til Sydamerika i julen, og at I også skal have håndværkere på besøg imellem jul og nytår. Aftalen om at få lavet isolering i hulmuren mod vest er nemlig allerede lavet.

I virkeligheden er du ikke ligeglad. Du lader bare som om, at du er ligeglad med, hvad alle andre tænker og tror om dig. Du bor i et lille hus – lidt afsides på vejen. Dine naboer har ikke problemer med dig. De synes måske, at du er lidt underlig, fordi du helst ikke vil have noget med dem at gøre. De lader dig være i fred. Og ja, når det så sker, at der opstår en akut situation hos dem, så er du altid parat til at hjælpe dem. Det ved de. Og de sætter pris på det. Engang imellem så sker det da også, at en af naboerne kommer forbi. Bare for at få en lille sludder og for at få stillet sin nysgerrighed over, hvorfor en intelligent og veluddannet mand bor alene.

En grundig isolering af loftet

Og hvad skete der så forleden? Ja, din nabo stod og bankede på. Han var i det snakkesalige hjørne. Helt ok. Han spurgte om, hvordan det går med at holde varmen. Du kunne godt se, hvor den samtale ville trække hen. Derfor fortalte du ham, at det går helt fint. Du forklarede ham, at du fik lavet en grundig loftisolering her for nogle måneder siden, så du har sådan set ikke lagt mærke til nogle af alle de der stigninger på regningerne, som alle taler om. Du ramte rigtigt – delvist – med dit svar. Du fik dræbt al snak om de stigende priser. Du fik også bremset det der fremstød, der altid kommer, om at vi skal komme hinanden ved. Det gider du bare ikke.

Du fik dog ikke sat en stopper for alle de spørgsmål, som alle har, når det handler om isolering i boligen. Og ja, naboen ved jo, at du arbejder i byggebranchen, så han tænkte måske, at han kunne få nogle tips og tricks fra dig. Det måtte du dog fortælle ham, at du ikke kan give ham. Du er jo ikke sådan håndværker i praksis. Dit job er mere på planlægningsstadiet af bygninger.

Regler for loftisolering er vigtige

Ikke desto mindre, så bød du din nabo på et glas cognac og en sludder foran din lille brændeovn. I talte sådan set ikke så meget. Du fortalte ham om de få regler, der gælder for god loftisolering. De er nemlig, at isoleringsmaterialet helst skal ligge i et lag på 40 cm. Også selvom – og måske især fordi – huset ikke er helt nybygget. Du fortalte ham også om, at der skal være god ventilation oppe på loftet. Derfor skal han ikke være bange for at få en professionel isolatør og en tømrer til at se på den eksisterende loftisolering, inden han begynder på at isolere det. Måske skal der mindre arbejde til, end han tror. Det kan eksperterne fortælle. Efter noget tid foran brændeovnen og med et glas cognac i hånden rejste din nabo sig op, takkede for gæstfriheden og de gode råd. Og så vendte han snuden hjem. Du var glad for at have kunnet dele din viden med et menneske, der åbenbart ikke havde det lunt og varmt i sit eget hjem.