Du står totalt stille. Som en statue. Du har lige mærket det der kolde gys, som du altid får, når du ser en edderkop. Den hjerne arbejder på højtryk. Du kan mærke det. Du er næsten ved at falde om. Svimmel. Du har sved i hænderne. Du forsøger at komme videre. Du begynder at trække vejret. Siger til dig selv, at det bare er en lille uskyldig – og helt ufarlig – edderkop. Araknofobi. Det er ikke sjovt for dig at lide af den fobi. Du har igennem længere tid arbejdet helt bevidst på at komme af med din fobi. Din psykoterapeut har lært dig at tænke nogle tanker om edderkopper, så det umiddelbare ubehag, du føler, når du ser én, kan holdes under kontrol, og du ikke går i total panik.

Fobier er mange ting

Det har været en forholdsvist lang proces at lære at tænke på edderkopper som ufarlige. Men du er ved at få godt styr på det. Du og din psykoterapeut har også talt meget om fobier. Du troede jo i virkeligheden, at det var dig, der var ved at blive totalt skør i hovedet. Det der med edderkopperne. Du har dog lært, at der findes mange forskellige fobier. Og du har også lært, at de fleste mennesker har en eller anden fobi. Den kommer til udtryk i kraftigere eller svagere form hos dem. Nogle lider af agorafobi, hvilket er frygten for at vise sig på åbne – ofte offentlige – pladser. Læs her om agorafobi. Andre lider af hydrofobi, som i virkeligheden er vandskræk.

Social angst følger tit med

Der findes tonsvis af forskellige fobier. Og alle mennesker har nok fobi over for et eller andet. Om det er åbne pladser, edderkopper eller vand, er sådan set lige meget. Det er aldrig behageligt, når fobien får for meget magt over os. Nogle lider af varierende former for social angst oven i.

Uanset om du lider af vandskræk, er bange for at flyve eller hader synet af små insekter, så kan du gøre noget ved din fobi. Du skal bare selv være indstillet på, at du vil gøre noget ved den. Du skal også være indstillet på, at vores fobier ligger så dybt i os, at i nogle tilfælde vil vi aldrig kunne blive helt rolige ved synet af en edderkop – også selvom den er ganske ufarlig. Fobier kendetegnes nemlig ved, at vi oftest vil flygte fra det, der gør os bange (fx vandet, edderkoppen eller flyveturen). Du kan dog få behandling, så du ikke bare løber væk. Din fobi kan behandles, så du får kontrol over dig selv og kan håndtere at få edderkoppen væk, eller at kunne lære at svømme eller kunne klare flyveturen på ferie sammen med familien.

Det kan afhjælpes

Du behøver ikke at bruge formuer på at få kontrol over din fobi. Det er sådan, at der findes kortere og længere behandlingsforløb af angst. Mange behandlere har gode erfaringer med korte behandlingsforløb af særlige fobier. Og det kan du jo benytte dig af. Du kan fx gå på nettet og lede efter ”behandling af fobier”. Du vil se mange tilbud. Du skal bare sørge for, at du taler med behandleren før, du begynder selve terapien. Det er nemlig vigtigt, at du har tillid til din behandler.