Vi er inde i vinteren. Det er snart jul. Alle går rundt og glæder sig. De køber gaver. De drikker gløgg. De hygger og alt er godt. Dog ikke for dig. Du har nemlig ondt i armen. Og du har været nødt til at sygemelde dig på ubestemt tid. Hvorfor? Ja, grunden er, at du har fået en tennisalbue. Jamen, hør lige her: Du spiller ikke tennis – eller golf. Desuden har både tennisbanerne og golfbanen været lukket i flere uger. Så hvordan har du reddet dig en tennisalbue?

Skyldes meget andet end tennis

Ja, en tennisalbue fremkommer ikke kun ved at spille badminton eller tennis. Den kan faktisk også fremkomme ved monotont men ofte også tungt arbejde. Du er professionel gartner – og du har haft rigeligt med arbejde med at få skåret folks grantræers grene til, så der både kan være gran til deres dekorationer – og lidt mere lys og luft imellem træerne ved skellet. Den der bevægelse med saksen og så bagefter at hive grenen væk, har bevirket, at dit albueled er blevet overbelastet. Og det er det, en tennisalbue er: En overbelastning af senerne ved albueknoglen. Den overbelastning har medført en forandring ved albuen, som det nu kan tage meget lang tid at komme af med. Der er forskellige udlægninger blandt videnskabsfolkene, om hvilken forandring, der i virkeligheden er tale om.

Inflammation

Nogle holder på, at der er tale om en inflammation ved ydersiden af albuens knogler. Andre mener, at det ganske simpelt er forandringer i det fine væv, som skyldes slid. Måske en form for slidgigt. Det er noget de kloge kan få lov til at debattere og skrive artikler i fine tidsskrifter om. Det er ikke så vigtigt for dig, der har en tennisalbue, at vide helt nøjagtigt, hvad det er, du fejler. Det, som er meget mere betydningsfuldt, er, at du kommer af med din smerte. En tennisalbue er nemlig meget smertefuld. Og ja, det er en helt særlig smerte. Det er en brændende smerte, der stråler ud fra ydersiden på din albue – og oftest strækker den sig ned i underarmen. (Strækker smerten sig fra din albues inderside sig ned mod hånden, så er det ikke en tennisalbue. Det kan være en golfalbue!)

Hvile før behandling

Tennisalbuer skal hvile, inden en egentlig behandling af dem kan starte. Og er dit tilfælde rigtigt alvorligt, så kan det godt være, at lægen fortæller dig, at du skal have armen i slynge og derfor ikke kan arbejde foran en skærm i et stykke tid. Og jo, jeg sagde behandling. Tennisalbuer er nemlig ikke kroniske, sådan som mange mennesker tror. De kan behandles. Du kan blive smertefri. Du skal bare – efter behandlingen – være opmærksom på, at du har et svagt punkt, som du ikke skal overbelaste i fremtiden. Så husk på det.

I nogle tilfælde, så er tennisalbuen slet ikke så alvorlig. Her kan det være, at enkelte simple øvelser kan hjælpe dig af med din tennisalbue. Det er noget, som du skal have en dygtig fysioterapeut eller læge til at hjælpe dig med at vurdere. Læs her om nemme øvelser til tennisalbue.