Der er bare ikke noget at gøre. Du har besluttet dig. Din dreng skal afsted. På musikefterskole. Det har været hans store ønske i flere år nu. Og nu, hvor du endelig har fået besked om, at der er en plads til ham på en efterskole på Fyn – denne her, så har du selvfølgelig svaret, at I gerne vil modtage tilbuddet. Du har endnu ikke nået at fortælle ham den gode nyhed. Inderst inde vil du måske heller ikke det? Du ved jo, at du kommer til at savne ham helt utroligt. Den tanke må du lægge fra dig. Du mister jo ikke din søn, fordi han bor på en efterskole på Fyn i et år. Du mister ham heller ikke, fordi han finder en masse nye venner.

Han er jo ikke væk

Du mister ham slet ikke. Det, du måske kommer til at savne, er, at du evigt og altid må skælde ham ud, fordi han bare smider sit tøj i et hjørne i sit værelse. Du beder ham om at rydde op, lægge sit tøj til vask mv. Men hvad gør han? Intet af det, du beder ham om. Han sidder bare der og efterligner forskellige berømte guitaristers riffs. Så, hvis du kommer til at savne det, så vil jeg sige, at der er gevinst for dig.

Musikefterskolen vil give din søn nogle nye regler, som skal overholdes. Og det kan blive til din fordel: Fx så skal han deltage i madlavning, rengøring af skolens faciliteter. Han skal naturligvis også nyde godt af faciliteterne. Han kan øve sig i sit instrument når som helst. Han skal deltage i fællesprojekter. Han skal udvikle sig.

En efterskole modner

Og det vil du helt sikkert kunne se og høre, at han har gjort, når opholdet på efterskolen på Fyn er færdigt: Han vil være vokset: Fysisk. Mentalt. Musikalsk. Du er ret sikker på, at det er rigtigt at sende ham på det eftertragtede efterskoleophold.
Der er bare et spørgsmål, som du bliver nødt til at tale med ham om:

Skal han gå i 10. klasse på efterskolen? Eller skal han tage 9. klasse en gang til? Du kan se fordele ved begge muligheder. I 10. klasse vil han få flere udfordringer – på den bogmæssige side. Det vil måske få ham til at lære at prioritere sin tid? Han skal jo passe lektierne.

Efterskolens 9. Klasse

9. klasse på efterskole lyder måske som en sang, du har sunget flere gange, når du vil tale med din bror eller mor om din søns videre uddannelse. Men I – du og din søn – skal tænke over det. Der er flere fordele ved at sende ham på efterskole i 9. klasse:  Han behøver ikke at skulle bruge så mange kræfter på de der folkeskoleprøvefag: Matematik, dansk, mv. Han kan derfor bruge flere kræfter på musikken, som jo er det, der er grunden til, at han har ønsket sig at komme på musikefterskole i mange år. Skolevalg er bestemt svært – men han elsker jo Fyn.

Du tænker dig om. Du beslutter, at når han kommer hjem fra prøverne, så vil du tale med ham. Skal han gå i 10. klasse på efterskole i år – eller vil han hellere lege med musikken?