Det kan være meget svært for unge iværksættere at finde ud af, hvilken selskabsform de skal vælge, når deres idé endelig begynder at give afkast. Mange iværksættere tænker slet ikke, at der er grænser for, hvor meget man må tjene, førend man skal have et CVR nummer. Det kan da også være uoverskueligt at skulle stå for momsregnskabet, bogføringen og alt det administrative, når det, hjertet brænder for, er at udvikle games. Tiderne er også hårde: Det er ikke så billigt at låne penge til, at I kan købe nogle gode kontorlokaler. Og ja, I har også hørt om at mange af de små firmaer, som I konkurrerer med, er på randen af konkurs. Det er oftest personlige konkurser, som I hører om. I diskuterer det meget: Hvad vil det sige at lave sådan en konkurserklæring?

Hvad er en konkurserklæring

I kan ikke rigtigt gennemskue de oplysninger, som I finder på nettet. Af den ene artikel fremgår det, at en konkurserklæring er en offentliggørelse i medierne, som fortæller at en person – eller et firma er gået konkurs. På de andre artikler kan I forstå, at en konkurserklæring er noget, man indgiver på vegne af sig selv eller sit firma.

Det har så fået jer til at tænke på konkurs. Hvad sker der, når man så indgiver sådan en konkursbegæring – eller egenbegæring, som I har lært, at det hedder – til skifteretten? Jeres undersøgelser på nettet har ført jer vidt omkring, når det handler om konkurs. I ved nu, at hvis jeres firma går konkurs, så vil der komme en konkurs advokat og overtage ledelsen af firmaet. Jeres ansatte medarbejdere vil ikke blive sagt op, men I selv vil ikke kunne deltage i ledelsen af firmaet. Det bliver konkurs advokaten, der skal stå for at lede firmaet og behandle selve konkursen.

Hvadved advokaten?

Men hvad ved en konkurs advokat om udvikling af games? Intet – medmindre han har en hobby!

Hør lige efter her: I skal lige være opmærksomme på, at konkurs advokatens primære opgave er at afvikle konkursen: Alt, hvad I ejer i firmaet – og muligvis også personligt – bliver vurderet og sat til salg. Det handler jo om, at I har gæld, som I ikke kan betale. I ved jo godt, at gæld skal betales.

En mulig rekonstruktion

Et eksempel: I har ikke afleveret momsregnskab i flere år. I har taget en stor chance. Skattemyndighederne kan jo se, at I har aktivitet i firmaet – men det kan også se, at I ikke har betalt moms. Det hænger ikke sammen, og der vil blive sat en undersøgelse i gang, som kan føre til at jeres firma går konkurs. Og her kommer så det svære: Kunne konkursen have været undgået, hvis I havde betalt momsen? Sikkert. Kunne den personlige hæftelse være undgået? Muligvis. Det kommer helt an på hvilken selskabsform, jeres firma dannes i.

Og det der med selskabsformen er noget, som en god revisor kan rådgive om. Og en god konkurs advokat kan rådgive jer om en eventuel rekonstruktion af firma, hvis det nogen sinde skulle ske, at I bliver udsat for en konkursbegæring.