Mennesker er altså nogle mærkelige væsener. Vi ved, at vi er sociale dyr. Vi er flokdyr. Alligevel, så er der nogle af os, der godt kan lide at være alene. Vi har brug for alenetid. Måske for lige at kunne samle tankerne, inden vi søger tilbage ind i fællesskabet. Vi har derfor udviklet et eller flere sæt regler, som vi lever efter: Der er lovgivningen. Og så er der alle de gode råd. Fx om, at vi skal forebygge i stedet for at skulle kurere sygdomme. Der er gode råd om, hvordan vi skal spise – hvad vi bør spise – og hvornår! Og ja, der er regler overalt. Vi forsøger at overholde dem. Eller i det mindste at leve op til nogle af dem.

Det går galt

På et eller andet tidspunkt går det bare galt: Vi går måske ned med stress. Vi får måske krampe i benene af at løbe de ekstra km hver dag, fordi vi føler, at vi skal holde os i topform – hele tiden. Hør lige her: Vi kan ikke være i topform hele tiden. Det er bare en fysisk umulighed. Vi kan gøre meget for at have det godt. Fysisk og psykisk. Men oftest så går det ikke ud over fysikken. Nej, det er psyken, der bryder sammen. Og derfor er der god grund til at gå til psykoterapi i København, Aarhus eller Odense, fordi det er oftest os, der bor i storbyerne, der ikke kan følge med alle de krav og regler, som vi sætter for os selv.

Det er slet ikke underligt, at psykoterapeuterne overalt i landet har hamrende travlt. Vi kan jo ikke selv sørge for at vores problemer forsvinder. Vi har ikke en tryllestav. Vi har brug for deres hjælp til at få det bedre med, at vi simpelthen ikke kan leve op til alle de idealer, regler og gode råd, som vi hele tiden bliver gjort opmærksom på.

Personligheden

Måske er du også en sur, gammel personlighed, som kan hænge sig i detaljer i flere uger, inden du ligesom glemmer og tilgiver, den der har sagt eller skrevet et eller andet, som stødte dig. Eller bare irriterede dig. Det sker for mange af os, at vi bliver sårede eller irriterede over noget, som vi måske læser eller hører. Og det kan være begrundet – men oftest, så er der ikke nogen som helst grund til, at vi skulle tage bemærkningen alvorligt eller personligt. Ofte er det generaliseringer, der i virkeligheden ikke er tiltænkt en rolle som generende.

Psykoterapi er effektiv hjælp

Hvad sker der i virkeligheden med os? Er vi i virkeligheden et eller andet sted i vores følelsesliv, hvor vi måske er gået i stå – og vi ved det måske godt, men tør ikke at gøre noget ved det? Det kan godt være. Det er faktisk slet ikke usandsynligt. Og hvis jeg konstaterer, at jeg er i den situation, så vil jeg opsøge en psykoterapeut i København som her. Det er dér jeg bor. Du kan gøre det samme, dér, hvor du bor.

Det som ofte sker for os, når vi sådan bliver irriterede uden nogen grund, er, at vi i virkeligheden er på vej til at finde et svar, vi måske har ledt efter i ugevis – eller årevis. Og det kan være, at vi bare har brug for et lille skub, der kan hjælpe os til at finde svaret, så vi kan komme videre i vores liv. Og det er det lille skub, som en psykoterapeut kan give os. Vi behøver ikke at være dybt deprimerede for at søge hjælp hos en psykoterapeut. Det er helt ok, hvis du ’bare’ er irriteret at bede om hjælp, så du kan finde tilbage til et glad og stabilt jeg. Det er jo det, du savner – og dine irritationer forhindrer dig i at finde dit gamle jeg.