Her på det sidste har du haft nogle voldsomme smerter i lænden. Du ved sådan set ikke hvorfor, men du har en mistanke om, at din kontorstol ikke giver dig den støtte, som du har brug for. Du ved også, at du sidder alt for meget ned. Smerterne bliver særligt voldsomme, når du skal gå en lille tur. Bare ned til købmanden eller supermarkedet. De ligger jo ikke engang 300 meter væk – og du får smerter allerede efter de første 150 meter. Det bliver pinefuldt at handle – så du ender med at købe slik og søde kager, som du kan trøste dig med. Ok, du har selv bemærket det – indirekte.

Brug for bevægelse

Du har brug for at røre dig mere – gymnastik. Men inden du kaster dig ud i et selvskabt program med længere og længere gåture og gymnastik i overensstemmelse med gymnastikprogrammer, du kan følge på YouTube, så bør du gå til lægen. Det kan jo tænkes, at det ikke kun er et spørgsmål om motion. Måske er der er en hvirvel, der har forskubbet sig. Eller måske er der en nerve, der er kommet i klemme. Det skal du lige have sikkerhed for ikke er sket, inden du begynder at motionere. Og ja, det kan godt være, at lægen vil fortælle dig, at du måske lige skal forbi en fysioterapeut.

Fysioterapi på Nørrebro eller Østerbro?

Han vil måske endda henvise dig til en god fysioterapeut på Nørrebro, så du ikke skal rejse langt for at komme i behandling dér. Nej, lægen vil naturligvis ikke henvise dig til en af de dyre behandlere, men bare en ganske almindelig klinik for fysioterapi på Nørrebro. Du kan så selv vælge, om du vil bruge tilbuddet – eller om du vil søge efter fysioterapi på Østerbro i stedet for. Det er sådan set op til dig. Du skal selvfølgelig undersøge, om du stadig kan få tilskud til behandlingerne, hvis du ikke følger lægens henvisning.

Men når du først er kommet i behandling – så kan det sagtens tænkes, at din fysioterapeut foreslår dig andre steder, hvor behandling kan gøre dig gavn. Det kan endda være, at du skal have massage inden selve de fysioterapeutiske behandlinger. Og her kan det godt være, at du skal rejse lidt, så du kan få den korrekte massage i København.

Nyere behandlingsformer

Det kan også tænkes, at din fysioterapeut foreslår, at I forsøger med andre behandlingsformer end de traditionelle behandlingsformer. Fx Neuro Activation, som går ud på at musklerne, der er svage eller ikke fungerer korrekt, bliver aktiveret til fulde på en særlig måde. Denne metode har vist sig at være særligt effektiv. Men du skal lige sikre dig, at fysioterapeuten rent faktisk ved, hvad han gør ved dig.

Har han været på et særligt kursus i fysioterapi, som fokuserede på denne metode – eller er det bare noget han har hørt om? Han har givetvis været på et af de mange kurser i fysioterapi, som terapeuterne bliver anbefalet at følge via deres fagorganisationer. Så spørgsmålet er, om du er modig nok til at prøve noget nyt, som din terapeut anbefaler. Skader det? Nej, det bliver højest til en ekstra behandling. Men den kan måske gøre underværker.